Secretarul de stat al SUA, vizită-surpriză în Irak

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a efectuat o vizită-surpriză în Irak duminică, după ce anterior a vizitat Cisiordania și a făcut o oprire scurtă în Cipru.

În timpul vizitei sale, Blinken s-a întâlnit cu premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani. Discuțiile s-au centrat pe eforturile de a obține o pauză umanitară în Gaza pentru a permite tranzitul mai multor ajutoare și mai multor civili să părăsească zona.

Blinken a subliniat că liderii din Orientul Mijlociu cu care a discutat în timpul turneului său au salutat ideea unei pauze umanitare. Acesta a declarat: „Cred că toată lumea ar aprecia pauzele umanitare, nu există nicio îndoială în această privință”, conform BBC.

Secretarul de stat al SUA a discutat, de asemenea, despre eforturile Statelor Unite de a preveni extinderea conflictului în alte părți ale Orientului Mijlociu, în contextul temerilor legate de implicarea altor actori regionali. Nu în ultimul rând, acesta a subliniat importanța activității diplomatice americane în această privință.

De la începutul conflictului dintre Israel și Hamas la 7 octombrie, au avut loc mai multe atacuri cu rachete și drone îndreptate împotriva bazelor militare care găzduiesc forțele americane în Irak. În prezent, aproximativ 2.500 de soldați americani se află în Irak.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *