Șeful diplomaţiei americane, în China

Secretarul american de stat Antony Blinken a sosit, astăzi, la Shanghai cu intenţia de a pune legăturile dintre SUA şi China pe un făgaş mai stabil, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Blinken se va întâlni cu lideri din mediul de afaceri înainte de a se îndrepta spre Beijing pentru discuţii, prevăzute pentru vineri, cu omologul său, ministrul de externe Wang Yi, fiind probabilă şi o întâlnire cu preşedintele Xi Jinping.

Printre probleme care persistă între cele două țări: livrările din China de substanţe chimice folosite pentru fabricarea fentanilului vândut în SUA, securitatea Taiwanului și sprijinului acordat de China Rusiei în războiul său din Ucraina.

Deşi este puţin probabil să se înregistreze progrese semnificative în timpul vizitei, ambele ţări doresc „linii deschise de comunicare”, a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Şcoala de politici publice Lee Kuan Yew din Singapore.

Blinken va face presiuni asupra Chinei pentru a împiedica firmele sale să retehnologizeze şi să reaprovizioneze baza industrială de apărare a Rusiei. Oficialii americani avertizează că firmele chineze trimit tehnologie cu dublă utilizare care ajută efortul de război al Rusiei.

Vizita are loc, de asemenea, și după ce Congresul american a avansat în acest weekend cu un proiect de lege care include noi fonduri pentru Taiwan şi cu mai puţin de o lună înainte ca insula guvernată democratic să învestească un nou preşedinte, Lai Ching-te, care, la fel ca predecesorul său, respinge pretenţiile Chinei asupra insulei.

În ciuda tensiunilor, au existat și încercări de a găsi un teren comun în probleme precum conflictul din Orientul Mijlociu. Antony Blinken a purtat o convorbire cu omologul chinez, cerând Chinei să intervină pe lângă Iran pentru a nu ataca Israelul, însă atacul s-a produs în cele din urmă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *