SUA încearcă să obțină pacea între Armenia şi Azerbaidjan

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut, ieri, o pace durabilă între Armenia şi Azerbaidjan şi s-a declarat încurajat de absenţa luptelor în ultimele zile, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Suntem încurajaţi de faptul că luptele au încetat şi că nu au avut loc acte militare în ultimele zile”, a declarat şeful diplomaţiei americane, care i-a primit, pentru prima dată, pe omologul armean Ararat Mirzoian şi pe cel azer, Jeihun Bairamov.

Întâlnirea a avut loc la New York, în marja Adunării Generale a ONU. La sosire, şeful diplomaţiei azere a declarat că „trebuie să lucrăm cu toţii pentru o pace durabilă”.

Luptele au izbucnit marţi, pe 13 septembrie, și s-au încheiat în noaptea de miercuri spre joi ”graţie implicării comunităţii internaţionale”, a indicat Consiliul de securitate naţională armean.

La sfârșitul săptămânii, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, s-a aflat într-o vizită în Armenia, unde a condamnat atacurile de la graniță ale Azerbaidjanului și a transmis „angajamentului puternic al Statelor Unite pentru o Armenie pașnică și democratică”.

În plus, la sfârșitul săptămânii trecute, au avut loc proteste la Everan, armenii solicitând retragerea țării din OTS – alianța militară care reunește, din 1994, șase foste republici sovietice, printre care și Rusia – și invitarea forțelor ONU de menținere a păcii la granița dintre Armenia și Azerbaidjan.

Protestatarii au susținut, totodată, și aderarea Armeniei la NATO.

Ciocnirile de săptămâna trecută sunt cele mai intense după războiul din 2020, pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, soldat cu peste 6.500 de morţi şi care a forțat Erevanul să cedeze teritorii Azerbaidjanului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *