Secretarul american al Apărării îndeamnă la încetarea imediată a ostilităților în Gaza

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, exercită presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt operațiunilor de luptă din Gaza, în timpul vizitei sale de azi în Israel. Vizita reprezintă cel mai recent test pentru Statele Unite de a atenua impactul ofensivei asupra civililor palestinieni.

Conform informațiilor furnizate de The Guardian, și Franța, Marea Britanie și Germania, aliați apropiați ai Israelului, s-au alăturat apelurilor globale pentru încetarea focului, în weekend. În Israel, protestatarii au cerut guvernului să relanseze discuțiile pentru eliberarea ostaticilor, în urma incidentului în care trei ostatici au fost uciși din greșeală chiar de trupele israeliene, în timp ce cei trei fluturau un steag alb.

Premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că Israelul va continua să lupte până când va înlătura Hamas de la putere, pentru a distruge capacitățile militare teroriste și pentru a-i aduce acasă pe cei 128 de ostatici răpiți în atacul din 7 octombrie.

În cadrul ONU, Statele Unite au folosit dreptul de veto împotriva apelurilor internaționale pentru încetarea focului, iar pe teren au furnizat muniție rapid aliatului lor israelian, susținând, în același timp, măsuri menite să prevină rănirea civililor.

Conflictul cu Hamas, desfășurat pe o perioadă de 10 săptămâni, a avut un bilanț tragic, cu peste 18.700 de palestinieni uciși și transformarea unei părți semnificative din nordul Gazei într-un peisaj demoralizant.

Aproximativ 1,9 milioane de palestinieni, reprezentând aproape 85% din populația din Gaza, au fost forțați să-și părăsească casele, majoritatea adăpostindu-se în facilități gestionate de ONU, în partea de sud a teritoriului asediat, transformând situația umanitară într-o criză acută.

Facebook

Comentarii

62 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *