Se întrevede un acord pentru a pune capăt crizei cerealelor din Ucraina

Discuțiile care vizează reluarea exporturilor de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră au dus la un acord, a declarat Turcia. Aceasta ridică speranțe pentru un sfârșit al impasului, care a lăsat milioane de oameni în pericol crescut de înfometare.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că ambele părți au căzut de acord asupra modalităților de a asigura siguranța rutelor de transport maritim pentru navele cu cereale. El a declarat că acordul va fi semnat săptămâna viitoare, când vor avea loc alte discuții în Turcia. Secretarul general al ONU, António Guterres, a calificat progresul de miercuri drept un „pas înainte critic”.

Acord între Rusia și Ucraina privind blocada cerealelor

El a declarat că este nevoie de mai multă muncă pentru a finaliza acordul, care va necesita „multă bunăvoință și angajamente din partea tuturor părților”. Ucraina a reușit să își trimită o parte din cereale și bunuri pe cale rutieră și feroviară, iar o nouă rută navală se deschide prin estuarul Bystre din Delta Dunării.

Dar luna trecută au fost exportate doar 2,5 milioane de tone de bunuri, mult mai puțin decât cele opt milioane de tone pe care spera să le exporte, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii. Se spune că flota rusă din Marea Neagră oprește orice transport care intră sau iese, iar BBC a documentat dovezi tot mai multe că forțele Moscovei au furat și exportat cereale ucrainene. Alte rute au fost puternic minate. Dar, vorbind de la Kiev în timpul discursului său nocturn de miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să dea un ton optimist.

„Delegația ucraineană mi-a raportat că există progrese. În zilele următoare, vom conveni asupra detaliilor cu secretarul general al ONU”, a declarat el.

Rusia și Ucraina produc 30% din oferta mondială de grâu. Înainte de război, Ucraina era considerată coșul de pâine al lumii, exportând 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile sale, potrivit Camerei Internaționale de Comerț.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *