Se extind rețelele de dezinformare rusă în Europa

Un nou raport al miniștrilor din Franța, Germania și Polonia, făcut public luni și citat de Euractiv, dezvăluie că rețeaua de dezinformare rusă „Portal Kombat” a continuat să crească, cu noi site-uri vizând 19 state membre ale UE și Balcanii de Vest.

Serviciile de securitate franceze au dezvăluit în februarie existența rețelei de propagandă pro-rusă la nivelul UE, numită „Portal Kombat”, care gestionează aproape 200 de site-uri ce răspândesc dezinformări despre războiul din Ucraina și promovează agenda Kremlinului.

Autoritatea franceză de monitorizare a interferențelor străine, VIGINUM, a constatat că rețeaua continuă să se extindă, creând încă 31 de site-uri în martie pentru a răspândi narative pro-ruse. Ministrul francez al UE, Jean-Noël Barrot, a declarat că aceste site-uri vizează nu doar țările membre ale UE, ci și regiuni precum Balcanii de Vest, Africa și Asia.

Aceste dezvăluiri vin în contextul eforturilor UE de a contracara dezinformarea rusă, în special înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție prin care solicită intensificarea unui răspuns „bazat pe o abordare politică transversală, holistică și pe termen lung” împotriva dezinformării, în urma acuzațiilor conform cărora unii eurodeputați ar fi fost plătiți pentru a disemina propaganda rusă.

Miniștrii au avertizat că resursele și instrumentele pentru combaterea dezinformării lipsesc.

Membrii „Triunghiului de la Weimar” – Franța, Germania și Polonia – s-au angajat să-și consolideze colaborarea împotriva dezinformării, dar au subliniat nevoia unei acțiuni mai ferme și a unor noi reglementări pentru a face față acestei amenințări.

Pe lângă eforturile statelor membre, aceștia le-au solicitat și platformelor de rețele sociale să acționeze în conformitate cu noul Act al Serviciilor Digitale adoptat recent de UE, eliminând conținutul eronat și limitând răspândirea știrilor false. Franța a condus eforturile de impunere a unor noi sancțiuni împotriva dezinformării rusești, cu sprijinul mai multor state membre, inclusiv Germania, într-o inițiativă care vizează impunerea de sancțiuni individuale și organizaționale asupra celor implicați în eforturile de dezinformare rusești la nivel global.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *