Scrutin-maraton în India. Modi este favorit pentru un nou mandat

India a dat startul alegerilor pentru parlament (camera inferioară) – unul maraton, care va dura mai mult de o lună, relatează DPA și Agerpres. Cele aproape un milion de secţii de votare s-au deschis astăzi și se vor închide abia pe 1 iunie. Rezultatele vor fi anunțate pe 4 iunie.

În tot acest timp, la urne sunt așteptați aproximativ 970 de milioane de persoane, fiind considerate cele mai mari alegeri din lume – India are 1,4 miliarde de locuitori.

Logistica necesară pentru a gestiona alegerile la scara Indiei este imensă, fiind complicată și de geografia diversă a ţării. Vor fi folosite camioane, elicoptere, bărci şi chiar elefanţi care vor transporta urne de vot în toate colţurile ţării, chiar și în Himalaya, în deşerturi şi în sate insulare îndepărtate.

Partidul premierului Modi, favorit în sondaje

Camera inferioară a parlamentului Indiei, Lok Sabha sau Casa Poporului, are aproape 550 de locuri, iar BJP – partidul lui Modi – deţine în prezent majoritatea.

Înainte de alegeri, sondajele îl dădeau drept câștigător, astfel că Narendra Modi, 73 de ani, are toate șansele să obțină cel de-al treilea mandat, de cinci ani, ca lider al ţării.

El rămâne popular în India, iar campania BJP – care se traduce ca Partidul Popular Indian – s-a concentrat foarte mult pe personalitatea şi carisma sa, scrie DPA.

În plan politic, Modi se confruntă cu o opoziție considerată slabă şi fracturată, reprezentată de Rahul Gandhi, exponent al Partidului Congresului. Partidul a dominat cândva politica indiană, după independenţa faţă de Regatul Unit, în 1947, dar deţine acum puterea în doar trei din cele 28 de state ale Indiei. Totodată, există critici că Modi şi partidul său au suprimat opoziţia înainte de alegeri.

Pe plan extern, sub conducerea lui Modi, India a devenit a cincea cea mai mare putere economică din lume şi joacă, de asemenea, un rol politic din ce în ce mai important ca o contrapondere la China.

În țară, Modi a investit masiv în proiecte moderne de infrastructură, cum ar fi drumuri, trenuri de mare viteză şi aeroporturi. Dar creşterea economică nu a fost distribuită uniform și șomajul rămâne ridicat, iar sărăcia larg răspândită.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *