Scholz și Ursula von der Leyen – păreri divergente despre ideea unei „armate europene”

Cancelarul german Olaf Scholz a exprimat rezerve în ce priveşte o armată a Uniunii Europene, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut această idee, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Prezent la evenimentul WDR Europaforum, din Berlin, Scholz a spus că securitatea în Europa poate fi garantată doar prin cooperare transatlantică. ”Sunt ferm convins că este vorba despre întărirea cooperării transatlantice şi a NATO”, a afirmat el.

Cancelarul german a adăugat că este necesar ca mai întâi să fie consolidată cooperarea europeană în ce priveşte producerea de arme, pentru a creşte eficienţa.

Von der Leyen, pe de altă parte, a sprijinit ideea unei ”armate de europeni”. ”Nu puţine state membre sunt în NATO, desigur. Este bine că avem NATO”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, fost ministru al apărării în Germania.

”Dar NATO nu este peste tot. Şi există, cu siguranţă, scenarii în care este nevoie de Uniunea Europeană. Iar atunci, trebuie să fim într-o poziţie de a acţiona activ, de asemenea”, a afirmat ea.

Marea şi dificila întrebare, a spus von der Leyen, este cine ar lua decizia de desfăşurare a unei armate europene. ”Trebuie să existe multe discuţii pe această temă”, a spus ea.

”Astfel de idei trebuie să fie rafinate şi aprofundate, dar direcţia este corectă”, a subliniat von der Leyen, în susținerea ideii sale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *