Scholz cere SUA să intensifice sprijinul pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni, mâine, cu președintele american Joe Biden, la Washington. Politicianul german a declarat, înainte de plecare, că este nevoie ca sprijinul pentru Ucraina să fie intensificat atât de către UE, cât și de SUA.

Cu o zi în urmă, Scholz a făcut un apel asemănător către SUA, spunând că, dacă statul american va continua să nu livreze armele cerute de Kiev, țara sa nu va putea să suplinească acest gol.

Un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocat de câteva luni în Congresul SUA.

Uniunea Europeană a aprobat recent, nu fără dificultăţi, un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, după ce Ungaria a renunţat să se mai opună.

„Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună în zilele şi săptămânile următoare este că sprijinul nostru va dura atât timp cât va fi necesar şi că va fi suficient de important”, a precizat Olaf Scholz.

Germania, al doilea cel mai important contributor la ajutorul acordat Ucrainei după Statele Unite, a dublat practic bugetul pentru sprijinul său militar, la peste 7 miliarde de euro în acest an.

Cu toate acestea, cancelarul Scholz continuă să-i îndemne pe partenerii săi europeni să sprijine mai mult Ucraina.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a insistat miercuri ca Uniunea Europeană să crească rapid livrările de obuze de artilerie, în timpul vizitei la Kiev a şefului diplomaţiei UE, Josep Borell.

El a deplâns, de asemenea, situaţia „confuză” din SUA, unde Congresul nu reuşeşte de mai multe luni să voteze o nouă tranşă de ajutor, care este crucial pentru Kiev. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *