Schimb de focuri între cele două Corei, la frontiera maritimă

Armata sud-coreeană a tras focuri de avertizare, în această dimineaţă, estimând că o navă nord-coreană ar fi depăşit frontiera maritimă dintre cele două ţări, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Nava comercială nord-coreeană ar fi depăşit linia de limită a Nordului, în apropiere de insula Baengnyeong, la ora locală 03.42, şi apoi s-a retras spre nord după focuri de avertizare din partea marinei sud-coreene, a declarat statul major interarme, citat de Yonhap.

La rândul său, armata Phenianului a afirmat că o navă militară sud-coreeană a încălcat câteva minute mai târziu frontiera de facto de 2,5 până la 5 kilometri, iar armata nord-coreeană a răspuns trăgând, la rândul său, zece focuri de avertizare de pe coasta sa de vest.

Frontiera maritimă a fost scena mai multor ciocniri între cele două Corei, de-a lungul anilor.

Dar tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni, Phenianul efectuând mai multe lansări de rachete şi tiruri de baraj de artilerie considerate provocatoare de către Coreea de Sud şi Japonia. În plus, Coreea de Nord şi-a sporit considerabil manevrele militare recent, în timp ce Seulul şi Washingtonul susţin că liderul nord-coreean Kim Jong Un este pe punctul de a efectua cel de-al şaptelea test nuclear al ţării sale.

Schimbul de focuri de avertizare de astăzi a avut loc în ziua în care secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, se deplasează în Japonia pentru discuţii cu Tokyo şi Seulul, ambii aliaţi ai Washingtonului, în semn de unitate după seria de tiruri nord-coreene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *