Mini-Schengen între România, Bulgaria și Grecia: „Nu trebuie să urmărim soluții parțiale” – Adina Vălean

Comisarul european pe Transporturi, Adina Vălean, a fost întrebată, astăzi, la Strasbourg, dacă susţine proiectul propus de unii europarlamentari, prin care România, Bulgaria şi Grecia să formeze un spaţiul Schengen terestru informal.

Comisarul european a răspuns că un spaţiu Schengen format doar din cele trei țări ar pune ”o presiune fabuloasă” pe frontiera dintre România şi Ungaria.

”Nu cred că soluţii parţiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea pe ansamblu a acestei restricţii”, a declarat Adina Vălean, pentru News.ro.

În opinia sa, blocajele la frontieră, în lipsa unui spațiu Schengen, este reflectată atât în industria Transporturilor, cât și în economia statelor membre.

„Timpul pierdut în Transporturi înseamnă bani. Este motivul pentru care am insistat întotdeauna asupra faptului că este esenţială libera circulaţie în frontierele europene pentru piaţa comună de transporturi”, a subliniat Adina Vălean.

Comisarul european a insistat că este important pentru România și Bulgaria să facă parte din Schengen, în contextul geopolitic actual – ele sunt situate în estul Europei și primesc transport din țări terțe.

„Aici trebuie să gândim pentru întregul spaţiul de transporturi”, „nu doar pentru Grecia și pentru turiștii care ar putea merge în vacanță în Grecia”, a punctat Adina Vălean.

Europarlamentarii Renew Europe – printre care și europarlamentarul român, Dacian Cioloș – au propus crearea unui Schengen informal între Grecia, România şi Bulgaria, care ar fi trebuit să înceapă să funcţioneze în vara anului 2024.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *