Schengen: Austria confirmă acordul cu România și Bulgaria

Update: Cele trei condiții ale Austriei pentru acord au fost consemnate și în textul transmis celorlalte state UE. Printre acestea se numără creșterea prezenței agenției UE de protecție a frontierelor Frontex în România și Bulgaria, precum și bani de la Comisia UE pentru protecția frontierelor externe în aceste țări, consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria – relatează publicația austriacă Der Standard.

Austria acceptă România în Schengen Air. Guvernul austriac a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind „Schengen Air” – accesul pe calea aerului fără control la frontieră. După cum a anunțat sâmbătă Ministerul austriac de Interne, vineri seară a fost trimis președinției spaniole a UE un text obligatoriu din punct de vedere juridic corespunzător. România anunțase acordul cu câteva zile în urmă.

Acordul înseamnă că pasagerii curselor aeriene dinspre România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare în alte țări UE prin terminalele internaționale în viitor.

Potrivit Ministerului austriac de Interne, toate statele membre UE trebuie mai întâi să fie de acord cu acordul. 

Cea mai devreme dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, deoarece orarele de zbor vor fi modificate în acea lună. 

Totodată, Ministerul de Interne de la Viena a subliniat că în prezent nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen fără granițe – anunță Die Presse.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *