Scenariu la PNL: Iohannis la șefia Consiliului European, Ciucă președinte interimar

Președintele Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European, începând cu 1 iulie 2024, după vacantarea funcției de către Charles Michel, actual președinte, care va candida la Parlamentul European.

Acest scenariu este discutat intens în PNL și în coaliție, în această perioadă, scrie Digi24.ro.

Cu toate că numele lui Iohannis a mai fost vehiculat pentru o funcție europeană de rang înalt, de data aceasta președintele României ar avea o șansă reală, pentru că liderii europeni încearcă să evite accedarea lui Viktor Orban în această poziție.

Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie și cutuma europeană presupune ca, în cazul în care nu există numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, atunci șefia Consiliului să fie asumată de către țara care deține președinția UE. Premierul ungar ar fi acela.

Dar mai există și o altă cutumă, care spune că trebuie să fie numit în funcție cel mai longeviv lider politic.

Cei mai vechi membri ai Consiliului European sunt, în ordine, Viktor Orban și Klaus Iohannis. Situație în care președintele României este avantajat, el bucurându-se de o mai mare susținere în rândul liderilor europeni.

În ipoteza în care Klaus Iohannis ar merge la Consiliul European, funcția de președinte al României devine vacantă și, conform Constituției, va fi ocupată de cel de-al doilea om în stat, adică de Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *