Prietenia dintre Berlusconi și Putin, un pericol pentru Europa?

Silvio Berlusconi a provocat din nou agitație în politica italiană după ce s-a aflat că a schimbat scrisori cu vechiul său prieten, președintele rus Vladimir Putin.

Scandalul scrisorilor dintre Berlusconi și Putin

Berlusconi a declarat că de ziua lui a avut parte de o surpriză din partea președintelui rus. Potrivit fondatorului Forza Italia, Putin i-a trimis „douăzeci de sticle de vodcă și o scrisoare foarte drăguță”, iar el i-a răspuns cu „sticle de Lambrusco și o scrisoare la fel de drăguță”: „El (n.r. Putin) m-a descris ca fiind primul dintre cei cinci prieteni adevărați ai săi”, a spus Berlusconi, potrivit unui fișier audio publicat de LaPresse, citat de Euractiv.

Întrebat de jurnaliști cum comentează aceste scrisori, Berlusconi a spus doar că se refereau la un episod istoric și a negat o reluare a relațiilor cu Putin. Cu toate acestea, fișierul audio i-a provocat deja daune de imagine.

Îngrijorare europeană

Declarația lui Berlusconi nu numai că îngreunează eforturile lui Meloni de a forma un guvern, dar expune și familia sa politică de la Bruxelles, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta. În timpul campaniei electorale, președintele PPE, Manfred Weber, îi încuraja pe italieni să voteze Forza Italia pentru a garanta orientarea pro-europeană.

Cu toate acestea, declarațiile ulterioare ale lui Berlusconi nu au făcut decât să sublinieze contrariul. În urmă cu câteva săptămâni, el a declarat că „Putin trebuia să înlocuiască guvernul Zelenski cu un guvern de oameni decenți” și că „trupele rusești ar fi trebuit să se oprească în jurul Kievului”.

Potrivit șefului delegației Partidului Democrat în Parlamentul European, europarlamentarul Brando Benifei, prietenia dintre Berlusconi și Putin este încă puternică și amenință noul guvern italian, precum și Europa însăși. De asemenea, într-un interviu acordat pentru EURACTIV înainte de alegeri, Iratxe García, liderul socialiștilor și democraților din Parlamentul European, avertizase că guvernul de extremă-dreapta al lui Meloni va afecta politica externă a UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *