Scandal mondial: Parlamentul European acuză FIFA de corupție „generalizată, sistemică și adânc înrădăcinată”

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar, act în care se afirmă că această țară a câștigat procesul de selecție pentru organizarea Cupei Mondiale FIFA pe fondul unor acuzații credibile de luare de mită și corupție. Europarlamentarii deplâng decesul și vătămarea a mii de lucrători migranți, cei mai mulți din sectorul construcțiilor, care au ajutat Qatar să se pregătească pentru turneu, conform unui comunicat de presă al forului europarlamentar.

Descriind corupția din cadrul FIFA ca fiind „generalizată, sistemică și adânc înrădăcinată”, eurodeputații deplâng, de asemenea, faptul că procesul de atribuire a Cupei Mondiale de fotbal Qatarului în 2010 nu a fost transparent și nu a fost supus unei evaluări responsabile a riscurilor. Mai mult, aceștia subliniază faptul că FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial.

Se cere reforma FIFA

Parlamentul European îndeamnă țările UE, în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma fundamental FIFA. O astfel de reformă ar trebui să includă introducerea unor proceduri democratice și transparente de atribuire a Cupelor Mondiale de fotbal și punerea în aplicare strictă a criteriilor privind drepturile omului și sustenabilitatea pentru țările gazdă.

Pentru a proteja sportivii și fanii și pentru a pune capăt așa-numitului „sportswashing” (îmbunătățirea reputației prin sport), evenimentele sportive internaționale nu ar trebui să fie acordate țărilor în care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului și în care predomină violența sistematică bazată pe gen.

„Victimele pregătirilor pentru Cupa Mondială ar trebui despăgubite”

Având în vedere că peste 2 milioane de cetățeni străini reprezintă aproximativ 94% din forța de muncă a țării, rezoluția salută faptul că, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, guvernul Qatarului a rambursat 320 de milioane de dolari victimelor abuzurilor salariale prin intermediul așa-numitului „Fond de asistență și asigurare al lucrătorilor”.

Cu toate acestea, eurodeputații regretă că mulți lucrători din Qatar și familiile lor au fost excluși din domeniul său de aplicare și solicită extinderea fondului pentru a-i include toți cei afectați de la începutul lucrărilor legate de Cupa Mondială FIFA, acoperind, de asemenea, decesele lucrătorilor și alte încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, Parlamentul European solicită FIFA să contribuie la un program cuprinzător de indemnizare a familiilor lucrătorilor, drept compensație pentru condițiile de muncă la care au fost supuși.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *