Scandal în Secuime: UDMR îi enervează pe maghiari

Ce s-ar fi întâmplat oare dacă decizia de a nu permite continuarea studiilor în limba maternă ar fi fost luată de un inspector școlar de naționalitate română?

Zeci de elevi și părinți din Gheorgheni se revoltă din cauza refuzului Inspectoratului Școlar Harghita de a le permite continuarea studiilor, la liceu, în clasa a XI-a, în noul an școlar. Abuzul se întâmplă la Colegiul Tehnic ”Batthyany Ignac”, cu limba de predare maghiară. Inspectoratul Școlar județean e condus de Demeter Levente, fost consilier local la Cristuru Secuiesc din partea UDMR. Scandalul e pe cale să ajungă în instanță, oamenii revoltați depunând plângere prealabilă la inspectorat.

Ce s-ar fi întâmplat oare dacă decizia de a nu permite continuarea studiilor în limba maternă ar fi fost luată de un inspector școlar de naționalitate română? Iată că atunci când aberația e girată de UDMR, chiar împotriva propriilor conaționali, regula de bază e batista pe țambal.

Cum rămâne, însă, cu ”statul (care) garantează și susține, inclusiv financiar, accesul la educație și formare profesională continuă pentru toți cetățenii care doresc să urmeze programe de educație permanentă”, cum prevede art. 333, lit. i din Legea educației naționale, nr. 1/2011.

În fapt, ce vor absolvenții școlii profesionale din Gheorgheni, promoția 2021-2022? Să continue studiile în clasa a XI-a de liceu, la colegiul amintit, ce poartă numele unui ilustru episcop romano-catolic din secolul al XVIII-lea. Inspectoratul Școlar, însă, a refuzat înființarea respectivei clase pentru noul an școlar.

Conform Ordinului MEC nr. 5021/2005, alocarea locurilor pe unități de învățământ trebuie să ”asigure continuarea studiilor de către toți absolvenții ciclului inferior al liceului, al școlii de arte și meserii sau ai anului de completare din școala respectivă, care solicită acest lucru”. Iar numărul de locuri pentru clasa a XI-a de liceu trebuie să fie cel puțin egal cu numărul de elevi existent în a X-a, la aceeași specializare sau calificare profesională, potrivit art. 6 alin 1 și 2 al acestui act normativ.

Interesant e că, în plângerea prealabilă depusă de grupul de părinți și elevi, se amintește faptul că ”în proiectul România Educată se vorbește de flexibilitate și despre un sistem educațional centrat pe elev”.

Poate această referire la proiectul-stindard al actualei guvernări în materie de educație să trezească atenția onor Ministerului de resort cu privire la acest abuz săvârșit la colegiul ce poartă numele fondatorului bibliotecii Batthyaneum din Alba-Iulia. La urma urmei, n-au cerut luxul unei toalete normale, ci doar dreptul de a-și continua studiile…

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii