Scandal diplomatic. Putin: Regiunile de vest ale Poloniei, „cadou al lui Stalin”

Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost convocat „de urgenţă” sâmbătă la Ministerul de Externe polonez în urma unor declaraţii făcute de Vladimir Putin, calificate drept „provocatoare” de Varşovia, relatează Agerpres. Preşedintele rus a acuzat Polonia că ar avea „planuri revanşarde” şi că vrea să recupereze teritorii din vestul Ucrainei, o acuzaţie recurentă a autorităţilor ruse.

În cursul unei reuniuni, vineri, a Consiliului Securităţii naţionale, Putin a menţionat între altele că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un „cadou al lui Stalin” făcut polonezilor după cel de-al Doilea Război Mondial.

Convocarea ambasadorului rus este o urmare a „declaraţiilor provocatoare ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum şi a ameninţărilor şi a altor acţiuni neprietenoase ale Federaţiei Ruse faţă de Polonia şi faţă de aliaţii noştri”, a declarat viceministrul polonez Pawel Jablonski. „Întâlnirea a fost foarte scurtă”, a precizat el pentru presă la finalul acesteia.

„Frontierele între ţări sunt absolut de neatins şi Polonia se opune oricărei revizuiri”, a declarat Jablonski.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a răspuns vineri seara printr-o postare pe Twitter lui Putin, reiterând că „Stalin a fost un criminal de război, responsabil de moartea a sute de mii de polonezi” în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Jablonski, este o „tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi”.

În aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la finalul conflictului mondial, granița Poloniei a fost deplasată cu 300 km2 spre vest, comparativ cu harta de dinaintea războiului.

Uniunea Sovietică a păstrat astfel teritoriile poloneze pe care le anexase în 1939, în timp ce Polonia a beneficiat în schimb de câteva regiuni care aparţinuseră Germaniei, notează AFP.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *