Scandal diplomatic între Timișoara și Moscova: Primarul Fritz intervine în disputa privind premiul Maiei Sandu

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost nevoit să intervină într-un conflict diplomatic, generat de acordarea premiului de 30.000 de euro Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Controversa a luat amploare în urma declarațiilor emise de către Ministerul rus de Externe, deranjat de criticile exprimate de șefa statului moldovean la adresa Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că decizia de a acorda premiul Maiei Sandu în Timișoara a generat nemulțumire în rândul autorităților ruse. Aceasta a argumentat că remarcile făcute de Maia Sandu în timpul discursul ei, despre istoria recentă a Moldovei și a Uniunii Sovietice, au fost factorii care au provocat cea mai mare indignare în rândul oficialilor ruși.

Într-un amplu comentariu, Zaharova a evidențiat beneficiile pe care Moldova le-ar fi avut ca republică sovietică, subliniind creșterea economică, infrastructura dezvoltată și creșterea populației. În același timp, a criticat actuala administrație moldoveană, acuzând-o că nu a reușit să îndeplinească promisiunile electorale, iar țara se confruntă cu probleme economice și sociale grave.

Maria Zaharova a fost deranjată și de redenumirea unei străzi din Chișinău în „Regina Maria”, considerând acest gest drept o provocare și un atac la adresa democrației. Aceasta a acuzat autoritățile moldovene că reprimă opoziția, blochează presa independentă și promovează o politică care, în opinia sa, duce la pierderea identității naționale.

Purtătoarea de cuvânt a adus acuzații și la adresa numirii unor funcționari români în instituțiile statului moldovean, catalogând acest lucru drept o formă de „colonizare hibridă”. Zaharova a concluzionat că acordarea premiului Maiei Sandu în Timișoara reprezintă o formă de „colonizare hibridă” sub masca integrării europene.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a răspuns criticilor, subliniind că premiul acordat Maiei Sandu a fost o recunoaștere a eforturilor acesteia în promovarea valorilor europene și că decizia nu are legătură cu politica externă a Rusiei. Fritz a subliniat importanța dialogului deschis și a respectului reciproc în relațiile internaționale.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, wonderful weblog structure! How lengthy have you ever been blogging
    for? you make blogging look easy. The total glance of your site is great,
    as well as the content material! You can see similar here sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *