Sârbii bosniaci îl decorează pe Putin

Milorad Dodik, liderul separatist sârb bosniac, l-a decorat în absență pe președintele rus Vladimir Putin cu cea mai înaltă medalie de onoare pentru „grija și dragostea patriotică” față de jumătatea Bosniei și Herțegovinei controlată de sârbi.

„Putin este responsabil pentru dezvoltarea și consolidarea cooperării și a relațiilor politice și de prietenie între RS [entitatea Republika Srpska din Bosnia] și Rusia”, a declarat Dodik la o ceremonie de decernare a premiilor, duminică, în orașul Banja Luka, cu majoritate sârbă.

Dodik, care l-a vizitat pe Putin în septembrie la Moscova, a menținut legături strânse cu președintele rus în ciuda războiului Rusiei din Ucraina. El l-a lăudat pe Putin pentru sprijinul acordat de Rusia Republicii Srpska și a declarat că îi va înmâna medalia la următoarea lor întâlnire.

„Datorită poziției lui Vladimir Putin și a forței Federației Ruse, vocea și poziția Republicii Srpska au fost auzite și respectate”, a declarat el.

Moscova a fost deseori acuzată de Occident că încearcă să destabilizeze Bosnia și restul Balcanilor prin intermediul reprezentanților săi din Serbia și Bosnia. Dodik a pledat în mod deschis pentru ruperea Republicii Srpska pentru a o uni cu Serbia vecină.

După invazia Rusiei în Ucraina, Dodik a încercat să blocheze eforturile președinției tripartite pentru Bosnia de a se alătura sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei. Luna trecută, Rusia a denunțat UE pentru că a acordat Bosniei statutul de candidat la aderarea la bloc. Kremlinul a avertizat anterior că va considera demersurile Bosniei de aderare la NATO drept un „act ostil”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *