Sânul Julietei, rănit de turiști

Turiștii din orașul Verona, din nordul Italiei, au creat o gaură în sânul statuii Julietei, dedicată personajului lui William Shakespeare.

Statuia de bronz se află sub balconul devenit celebru, într-o curte unde se spune că Romeo a curtat-o pe Julieta. Locul atrage în fiecare zi sute de vizitatori, pentru un selfie și pentru a atinge sânul, ca parte a unui ritual despre care se crede că aduce noroc în dragoste.

Dar mângâierile turiștilor se pare că au provocat o mică gaură în sân, a relatat ziarul local L’Arena.

Este a doua oară când abundența de atingeri a lezat-o pe Julieta. În 2014, statuia originală, care a stat în curte de mai bine de 40 de ani, a fost înlocuită cu o copie care a costat 15.000 de euro (12.800 de lire sterline), care a fost finanțată de o asociație catolică.

Julieta a fost în centrul controverselor în decembrie, după ce directorul unei școli din Toscana a catalogat ritualul de atingere a sânilor drept „sexist”.

„Statuia deteriorată trebuie reparată și nu există nicio îndoială în acest sens”, a scris acum jurnalistul Enrico Ferro, pe site-ul de știri local il Mattino di Padova.

„Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare și viitorul. Este corect să le permitem în continuare turiștilor să atingă sânul Julietei? Sau ar fi poate mai potrivit să acceptăm argumentul directorului care a considerat că este sexist?”

Davide Albertini, vicepreședintele unei asociații de afaceri din zonă, a sugerat amplasarea statuii mai sus. „De asemenea, aș pune o cutie de scrisori sub ea, pentru a stoca scrisorile de la îndrăgostiți”, a spus el. „Poate că acesta ar fi un ritual mai romantic.”

Curtea se află lângă Casa di Giulietta, o clădire renovată din secolul al XIII-lea, care a aparținut cândva unei familii nobile, soții del Cappellos, despre care localnicii consideră că au inspirat familia fictivă a Julietei Capulet în ”Romeo și Julieta”, de Shakespeare. Balconul a fost adăugat clădirii în secolul al XX-lea.

Astăzi, Casa di Giulietta este un muzeu cu o colecție de picturi, costume din epoca Renașterii și patul care a apărut în adaptarea cinematografică a piesei lui Shakespeare din 1968, în regia lui Franco Zeffirelli. Însă, majoritatea turiștilor renunță la vizitarea muzeului pentru mângâierea statuii…

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *