Sanchez: Recunoașterea statului palestinian, în interesul Europei

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, vocea cea mai critică din cadrul Uniunii Europene faţă de Israel, susține că recunoaşterea unui stat palestinian este „în interesul geopolitic al Europei”, scrie Agerpres.

„Comunitatea internaţională nu va putea ajuta statul palestinian dacă nu îi va recunoaşte existenţa”, a declarat Sanchez. O astfel de recunoaştere „este în interesul geopolitic al Europei” şi „Spania este gata să recunoască statul palestinian”, a adăugat el, însă fără a avansa o dată concretă.

În declaraţii făcute în timpul unui turneu Orientul Mijlociu, Pedro Sanchez a afirmat că Spania intenţionează să facă acest lucru până la sfârşitul lunii iunie.

De la începutul conflictului din Gaza, prim-ministrul socialist încearcă să mişte lucrurile în cadrul UE în vederea unei asemenea recunoaşteri. În acest sens, la sfârşitul lui martie, el a publicat o declaraţie comună cu omologii săi irlandez, maltez şi sloven, în care semnatarii se declarau „gata să recunoască Palestina” atunci când aceasta „ar putea aduce o contribuţie pozitivă” în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

De asemenea, Pedro Sanchez urmează să aibă în următoarele zile întrevederi cu omologi din mai multe ţări, printre care Norvegia şi Portugalia, pe acest subiect.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *