Salman Rushdie: ”Inteligența artificială este lipsită de simțul umorului”

Inteligenţa artificială generativă ar putea câştiga teren în scrierea de scenarii, precum şi în unele genuri literare ”ca thrillerele şi literatura SF”, afirmă romancierul Salman Rushdie într-un interviu publicat joi în revista literară franceză NRF, potrivit AFP.

”Problema este că aceste dispozitive învaţă foarte repede. Cred că este mai îngrijorător pentru literatura de gen, cum ar fi thrillerele şi SF-urile, unde ceea ce primează nu este originalitatea vocii sau a limbajului”, a afirmat scriitorul americano-britanic.

”La fel şi în cazul scenariştilor. Având în vedere că Hollywoodul creează fără pauză noi versiuni ale aceluiaşi film, inteligenţa artificială ar putea fi utilizată pentru conceperea scenariilor”, a continuat el.

Dar din punctul de vedere al autorului ”Versetelor satanice”, scriitori ca el nu au niciun interes să apeleze la ajutorul AI şi nu au niciun motiv să-şi facă griji pentru posibile imitaţii.

Autorul a explicat ce a constatat în urma unui text scris de ChatGPT ca răspuns la cerinţa ”200 de cuvinte în stilul lui Salman Rushdie”.

”Rezultatul a fost o ţesătură de tâmpenii. Niciun cititor care a citit măcar o pagină scrisă de mine nu poate crede că eu sunt autorul. E mai degrabă liniştitor”, a spus el.

”Sistemul se mulţumeşte să asimileze cantităţi enorme de text şi să ofere o nouă versiune. Nu regăsim nicio originalitate. Se pare că este totodată complet lipsit de simţul umorului. Acestea sunt marile lacune”, potrivit Salman Rushdie.

Editura Gallimard, care publică revista NRF, va lansa pe 18 aprilie volumul lui Rushdie ”Le Couteau”, povestea tentativei de asasinat a cărui victimă scriitorul a fost în august 2022, pe când se afla în comitatul Chautauqua (nord-estul Satelor Unite).

Salman Rushdie trăieşte din 1989 sub ameninţarea morţii după ce Iranul a emis o fatwa împotriva lui ca urmare a publicării volumului ”Versetele satanice”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *