Saakaşvili: Georgia trebuie să adere la UE, pentru a exista ca stat independent

Georgia trebuie să adere la Uniunea Europeană pentru a exista ca stat independent, a declarat fostul său preşedinte încarcerat, Mihail Saakaşvili, care a condus ţara în timpul războiului scurt cu Moscova din 2008, potrivit Agerpres.

Liderii din UE au decis joi să acorde statutul de candidat Georgiei, care a solicitat acest lucru de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Mihail Saakaşvili, preşedintele pro-occidental al acestei ţări din Caucaz din 2004 până în 2013, este închis din 2021 pentru un caz de abuz de putere pe care îl contestă. Deşi aflat în detenţie, el rămâne principala figură a opoziţiei georgiene.

„Georgia, ca stat independent, ar putea dispărea dacă rămâne sau este lăsată într-o zonă gri, la uşa UE”, a afirmat el.

Rusia este susţinătoarea a două teritorii separatiste, Osetia de Sud şi Abhazia, a căror independenţă a recunoscut-o la sfârşitul războiului din 2008 şi unde are baze militare.

În iunie 2022, UE a cerut Tbilisi reforme judiciare şi electorale, iar acum Georgia este oficial candidată.

Georgia, care a fost anexată de Rusia în secolul al XIX-lea şi din nou în 1921 de bolşevici, a fost invadată ultima dată de trupele ruseşti în august 2008, sub conducerea lui Mihail Saakaşvili, într-un război de cinci zile.

Facebook

Comentarii

79 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *