S-a vândut „Femeia cu ceas” a lui Picasso

O capodoperă a lui Pablo Picasso din 1932 s-a vândut cu 139 de milioane de dolari (113 de milioane de lire sterline), al doilea cel mai mare preț obținut vreodată pentru o lucrare a pictorului spaniol, potrivit Sotheby’s, relatează BBC.

„Femme a la Montre” („Femeia cu ceas”) devine astfel cea mai valoroasă lucrare vândută la licitație anul acesta.

Tabloul o înfățișează pe Marie-Therese Walter, modelul francez care a fost și iubită a artistului spaniol și subiectul multor picturi ale sale.

Lucrarea fusese evaluată la 120 de milioane de dolari înainte de a fi scoasă la licitație.

Anterior, a fost deținută de regretata colecționară de artă, Emily Fisher Landau, care a cumpărat-o în 1968 și a fost achiziționată acum de un cumpărător anonim.

Cunoscută drept „muza de aur a lui Picasso”, Walter avea 17 ani când l-a întâlnit pe Picasso, în vârstă de 45 de ani, la Paris, iar cei doi au avut o relație secretă, în timp ce pictorul era căsătorit cu Olga Khokhlova, o balerină ucraineană.

Walter a devenit subiectul multor picturi ale lui Picasso, inclusiv lucrarea din 1932, „Femme Nue Couchee” („Femeie nudă înclinată”), care s-a vândut pentru 67,5 milioane de dolari, la licitație în 2022.

Cel mai scump tablou al lui Picasso vândut la o licitație a fost „Les Femmes d’Alger” („Femeile din Alger”), vândut pentru 179,3 milioane de dolari la Christie’s, în 2015.

Născut la Malaga în 1881 și crescut la Barcelona, Picasso s-a mutat la Paris în 1904 și a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea.

A experimentat o gamă largă de stiluri și teme în cariera sa, în special a inspirat „Cubismul”, care arată obiecte sau oameni din mai multe unghiuri în același timp.

Într-o carieră de opt decenii, a creat aproximativ 150.000 de lucrări.

A avut patru copii și a murit în sudul Franței, în 1973, la vârsta de 92 de ani.

Facebook

Comentarii

37 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *