S-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru Literatură pe acest an a fost acordat, azi, scriitoarei franceze Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”.

Născută în 1940, Annie Ernaux este al șaisprezecea autor francez care primește, din 1901 încoace, distincția înzestrată cu 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 740.000 de euro), la opt ani după Patrick Modiano. Totodată, ea e a șaptesprezecea femeie care obține premiul.

Angajată politic la extrema stângă, Ernaux și-a propus, conform Le Monde, ”să zdruncine ordinea socială, scriind în același mod despre aspecte „considerate nedemne de literatură”, precum avortul, trenul regional, supermarketurile, precum și despre subiectele considerate „nobile”: timpul, amintirea, uitarea”.

Refuzând o viziune ornamentală a frazei, preferând un limbaj auster, o „scriere plată care mărturisește neîncrederea față de frumusețea limbajului și formele de dominație pe care acesta le exercită și le reproduce”, Ernaux a fost atentă atât la problemele sociale majore – diferența de clasă, distincția socio-culturală, pretențiile feminine – cât și la categoriile intrate recent în prim-planul artelor: memoria, viața de zi cu zi, moștenirea și filiația.

În limba română, i-a fost tradus romanul ”Pasiune simpla. Locul”, apărut în 2004, la Editura Pandora-M.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *