Russia Today pierde lupta cu interdicția UE

Postul de presă controlat de stat Russia Today a pierdut miercuri lupta în instanță împotriva unei interdicții impuse de Uniunea Europeană în martie pentru presupuse dezinformări, ceea ce a determinat Kremlinul să avertizeze cu privire la măsuri de represalii împotriva presei occidentale.

Cea de-a doua instanță supremă din Europa a menținut decizia UE, luată după ce Bruxelles-ul a acuzat Russia Today de dezinformare sistematică cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. Judecătorii au aprobat libertatea de acțiune a Consiliului șefilor de guvern din UE de a lua măsuri restrictive în acest domeniu și au respins argumentele Russia Today potrivit cărora interdicția a restrâns libertatea de exprimare a acesteia.

Russia Today este acuzată de dezinformare

„Marea Cameră a Tribunalului respinge cererea RT France de anulare a actelor Consiliului, adoptate în urma izbucnirii războiului din Ucraina, prin care se interzice temporar acestei organizații să difuzeze conținut”, a declarat Tribunalul cu sediul în Luxemburg.

Kremlinul a declarat că decizia instanței UE este „extrem de negativă” și că, drept răspuns, Moscova va lua măsuri similare împotriva presei occidentale. Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Russia Today nu poate lucra în Europa, dar că speră că va găsi portițe pentru a-și relua emisia. RT France a declarat că va face apel la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cea mai înaltă instanță europeană.

„Confirmarea de către Curte a acestei interdicții generale cu termen incert arată, din păcate, că puterea judecătorească a Uniunii Europene nu poate sau nu vrea să se opună puterii politice”, a declarat Xenia Fedorova, președintele RT France, într-un comunicat.

Sancțiunea UE, care se aplică unității engleze a RT și operațiunilor din Marea Britanie, Germania, Franța și Spania, înseamnă că conținutul RT nu poate fi difuzat sau diseminat de operatorii din UE. Interdicția include suspendarea licențelor de difuzare și a acordurilor de autorizare, transmitere și distribuție ale RT cu omologii săi din UE.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *