Rusia vrea să închidă Agenția Evreiască după o dispută în Ucraina

Ministerul rus al justiției a sesizat tribunalul pentru a încerca să închidă filiala rusă a Agenției Evreiești, care organizează imigrația evreilor în Israel. Cazul de la Tribunalul districtual Basmanny din Moscova se referă la încălcări legale nespecificate. Audierea este programată pentru data de 28 iulie.

Presa israeliană a raportat o creștere bruscă a numărului de evrei ruși care au sosit în Israel în acest an pentru a se stabili în Israel. Un ministru israelian a condamnat procesul, considerându-l o pedeapsă pentru poziția Israelului în legătură cu războiul din Ucraina. Nachman Shai, ministrul israelian pentru afaceri cu diaspora, a declarat că „evreii ruși nu vor fi ținuți ostatici de războiul din Ucraina” și că „încercarea de a pedepsi Agenția Evreiască pentru poziția Israelului față de război este patetică și jignitoare”.

Agenția Evreiască ar putea fi închisă de Rusia

Israelul nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale de mare anvergură împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina. Dar în aprilie, Rusia a protestat după ce ministrul israelian de externe de atunci, Yair Lapid – în prezent prim-ministru interimar – a acuzat Rusia de crime de război. Lapid a apărat votul Israelului de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

În luna următoare, Israelul a fost indignat când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că dictatorul nazist Adolf Hitler „avea sânge evreiesc”. Rusia prezintă în mod fals guvernul Ucrainei ca fiind „nazist”, deși președintele Volodymyr Zelensky este evreu din punct de vedere etnic. Aciditatea relațiilor vine după o perioadă de legături relativ strânse între Israel și Rusia.

Agenția Evreiască, numită și Sochnut, a fost înființată în 1929 și a ajutat evreii din întreaga lume să se stabilească în Israel. Această emigrare se numește „Aliyah” în Israel. Activitățile agenției au fost interzise în Uniunea Sovietică, care era ferm anti-Israel, până în 1989. Aproape un milion de evrei s-au mutat în Israel din fosta Uniune Sovietică între 1989 și 2006. Oficiali israelieni citați de cotidianul israelian Haaretz spun că numărul evreilor ruși care au sosit în primele șase luni ale acestui an a ajuns la 16.598. Cifra pentru întregul an 2021 a fost de 7.500. The Jerusalem Post relatează că Aliyah în 2021 a fost cu 30% mai mare decât în 2020, rușii formând cel mai mare grup.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii