Putin vrea prezență „istorică” a tinerilor la urne

Timp de trei zile, de astăzi și până duminică, 112 milioane de cetățeni ruși sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele, care este unul previzilbil: Vladimir Putin. După ce contracadidații săi, care oricum nu i-ar fi putut pune probleme, au fost îndepărtați din cursă, nefiind validați de comisia electorală, liderul de la Kremlin are drum deschis spre un nou mandat, cel de-al cincilea.

Însă, pentru noul mandat, ambițiile lui Putin sunt și mai mari: vrea să scoată un scor „istoric”. Dacă la alegerile trecute, a fost ales cu 75% din voturi, acum se așteaptă la un scor de peste 85%. Conform presei independente ruse, 75% din voturi ar trebui să obțină din regiunile anexate în Ucraina, iar guvernatorii au primit sarcina de a asigura aceste procente pentru Vladimir Putin.

În țară, miza ar fi, potrivit comentatorilor, electoratorul tânăr. Conform The Moscow Times, oficialilor ruși li s-a cerut să crească „semnificativ” prezența tinerilor la alegerile prezidențiale.

Absolvenții și angajații tineri se confruntă cu o presiune tot mai mare și cu coerciție din partea autorităților și angajatorilor să meargă să-l voteze pe Putin.

În ceea ce-i privește pe studenți, școlile și universitățile organizează evenimente pentru vot și îi obligă pe aceștia să participe. Unele administrații au recurs inclusiv la amenințări pentru cei care au refuzat să voteze.

„Scopul final este ca Occidentul să înțeleagă că tinerii noștri îl susțin pe Putin, nu opozanți fugari și cu atât mai puțin pe Aleksei Navalnîi. Putin se întâlnește frecvent cu oameni tineri și vrea să creadă că toți îl susțin”, a declarat un oficial guvernamental rus, pentru The Moscow Times.

Pentru regimul lui Putin este crucial, la aceste alegeri, sprijinul tinerilor – în mod tradițional cel mai anti-Putin și anti-război. Potrivit sondajelor de opinie, dar unele apropiate Kremlinului, Vladimir Putin ar avea 80% cotă de încredere în rândul tinerilor, care se recunosc a fi „generația Putin”, el aflându-se deja la putere de peste două decenii.

Dacă va fi ales, Vladimir Putin va conduce Federația Rusă până în anul 2030 și îl va depăși pe Iosif Stalin, fiind cel mai longeviv lider al Rusiei de peste 200 de ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *