Rusia va sărbători anexările teritoriale pe 30 septembrie

Președintele rus Vladimir Putin a semnat recent o lege prin care 30 septembrie este Ziua Reunificării Republicilor Populare Donețk și Lugansk, Zaporojie și regiunile Herson cu Rusia. Această nouă dată de comemorare este indisolubil legată de semnarea, la 30 septembrie 2022, de către președintele rus și șefii Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Zaporojie și Herson, a acordurilor privind includerea de noi teritorii în Federația Rusia.

Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a susținut propunerea de stabilire a acestei date comemorative pentru a onora reunificarea noilor regiuni cu Federația Rusă. Senatorii prezenți la ședință au susținut în unanimitate propunerea. Recunoașterea acestei date a venit după ce teritoriile au organizat referendumuri între 23 și 27 septembrie 2022, la aderarea lor la Federația Rusă ca entități constitutive. La 30 septembrie, au fost semnate acordurile privind aderarea Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk și a regiunilor Herson și Zaporojie la Federația Rusă.

Etape legale către stabilirea datei

Președintele rus Vladimir Putin a propus modificarea articolului 11 din Legea federală privind Zilele de glorie militară și Zilele de Comemorare, adăugând data de 30 septembrie pe listă ca Zi de Reunificare a noilor regiuni cu Federația Rusă. Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a susținut inițiativa lui Putin. Parlamentarii ruși au votat în cadrul unei sesiuni transmise în direct în favoarea documentului prezentat de reprezentantul prezidențial în parlament. Aproximativ 409 parlamentari au susținut proiectul de lege. Acest proces legislativ a culminat cu semnarea legii de stabilire a Zilei Reunificării Republicilor Populare Donețk și Lugansk, Zaporojie și regiunile Herson cu Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *