Rusia va confisca proprietățile celor care critică invadarea Ucrainei

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a adoptat un proiect de lege controversat care permite confiscarea proprietăților și bunurilor personale ale celor condamnați pentru criticarea războiului din Ucraina.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a susținut că această inițiativă legislativă are ca scop protejarea securității naționale, vizând activele care ar putea fi utilizate „pentru a finanța eforturile criminale împotriva securității Rusiei”. Proiectul de lege cuprinde mai multe articole, majoritatea adăugate la Codul Penal după invazia Rusiei în Ucraina.

Printre acuzațiile sancționate cu confiscarea proprietăților se numără distribuirea de informații considerate „false” despre forțele armate ale Rusiei, încălcarea integrității teritoriale a Rusiei, solicitarea de sancțiuni împotriva țării și colaborarea cu organizații internaționale la care Rusia nu este parte. De asemenea, reabilitarea nazismului este inclusă în lista acțiunilor pasibile de confiscare.

Proiectul de lege prevede și privarea de titluri onorifice pentru cei condamnați în temeiul acestor articole. Viaceslav Volodin a afirmat că această decizie va permite pedepsirea celor care desfășoară activități împotriva intereselor țării, inclusiv privarea acestora de titluri onorifice, confiscarea proprietăților, bani și a altor bunuri de valoare.

Proiectul de lege trebuie acum să fie aprobat de Consiliul Federației Ruse și să primească semnătura președintelui Vladimir Putin după adoptarea în a treia lectură de către Duma de Stat.

Este important de menționat că justiția rusă condamnă orice afirmații despre informații considerate „false” despre războiul din Ucraina, numit de Kremlin „operațiune specială”. OVD-Info estimează că cel puțin 830 de persoane sunt anchetate pentru poziția lor împotriva conflictului, iar 250 pentru distribuirea de „informații false” despre armata rusă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *