Rusia ține pe front deținuții „până la terminarea războiului”

Mulți deţinuţi ruşi – care se aflau în închisori la izbucnirea războiului – au fost mobilizați, la cerere, pe frontul din Ucraina. După o participare de șase luni în lupte, ei se puteau întoarce acasă, fiind grațiați.

Regulile s-au schimbat și ei nu mai pot să plece de pe front acum decât după ce războului va fi terminat, relatează BBC.

Recrutarea lor a fost lansată de către fostul şef grupării Wagner, Evgheni Prigojin, în vara lui 2022.

Statul a preluat ştafeta la începutul lui 2023 și a mobilizat tot mai mulți deținuți, care sunt trimiși, potrivit unor surse militare, îndeosebi pe fronturile din Zaporojie și Bahmut.

Problema era că militarii vedeau cum foşti deţinuţi se întorceau acasă după şase luni pe front, aşa cum li s-a promis, un lucru care a creat nemulţumiri în armată şi în familiile celor mobilizaţi.

Din acest motiv, aceste reguli au fost schimbate de armata rusă, lucru confirmat pentru BBC de familiile deținuților care se află pe front.

Singurele modalităţi ca un militar-deţinut să fie liber este să obţină o decoraţie militară, să fie rănit, să depăşească limita legală sau să se termine războiul.

Însă, după aproape doi ani de război, perspectiva unui sfârşit pare îndepărtată.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *