Rusia susține China în legătură cu vizita „provocatoare” a lui Pelosi în Taiwan

Rusia a susținut marți China în legătură cu o vizită așteptată în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, avertizând Washingtonul că o astfel de călătorie provocatoare ar pune Statele Unite pe un curs de coliziune cu Beijingul.

Liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden să nu se joace cu focul în legătură cu Taiwanul, într-o convorbire telefonică de săptămâna trecută, dar trei surse au declarat marți pentru Reuters că Pelosi ar urma totuși să viziteze insula.

Rusia este de partea Chinei

„Nu putem spune cu siguranță acum dacă ea va ajunge sau nu acolo, dar tot ceea ce ține de acest turneu și de posibila vizită în Taiwan este pur provocator”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că vizita așteptată este o încercare provocatoare a Washingtonului de a pune presiune asupra Chinei cu care Rusia a creat un parteneriat puternic în ultimii ani.

„SUA este un stat provocator”, a spus ea. „Rusia confirmă principiul „o singură China” și se opune independenței insulei sub orice formă”.

China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan reprezintă un semnal încurajator pentru tabăra pro-independență din insulă. Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar este obligat de legislația americană să ofere insulei mijloacele de a se apăra. În războiul civil chinez, comuniștii lui Mao Zedong au învins forțele Kuomintang (KMT), sau partidul naționalist, condus de Chiang Kai-shek, forțându-l pe acesta să fugă în Taiwan în 1949.

China a avertizat în repetate rânduri împotriva deplasării lui Pelosi în Taiwan, pe care îl revendică ca fiind al său, în timp ce Statele Unite au declarat luni că nu se vor lăsa intimidate de „zgomotul de sabie” chinezesc.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *