Rusia suspendă inspecțiile armelor strategice din cadrul tratatului cu SUA

Rusia a anunțat că suspendă inspecțiile la fața locului ale Statelor Unite, în cadrul unui tratat de control al armelor strategice încheiat cu Washingtonul, invocând sancțiunile occidentale și infecțiile cu coronavirus, adăugând că Moscova rămâne angajată față de toate prevederile tratatului.

Ministerul rus de Externe a declarat că instalațiile care fac obiectul inspecțiilor în cadrul tratatului New START vor fi „temporar” scutite de aceste inspecții. Anunțul vine în contextul în care legăturile dintre Rusia și SUA se degradează din cauza intervenției Moscovei în Ucraina și a sancțiunilor occidentale.

„Rusia este acum forțată să recurgă la această măsură, ca urmare a dorinței persistente a Washingtonului de a obține implicit o reluare a inspecțiilor în condiții care nu țin cont de realitățile existente”, a precizat Ministerul de Externe, într-o declarație.

„New START” este ultimul pact de reducere a armelor rămas în vigoare între foștii rivali din timpul Războiului Rece și limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare care pot fi desfășurate de Moscova și Washington. De asemenea, Moscova a acuzat Washingtonul că încearcă „să-și creeze avantaje unilaterale” și să priveze Rusia de „dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul american”.

În declarație se arată că a devenit dificil pentru Moscova să efectueze inspecții pe teritoriul american din cauza sancțiunilor occidentale, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru avioanele rusești și restricții privind vizele. Moscova a invocat, de asemenea, o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus în SUA.

„Credem că, în circumstanțele actuale, părțile ar trebui să renunțe la încercările vădit contraproductive de a accelera în mod artificial reluarea activităților de inspecție START și să se concentreze pe un studiu amănunțit al tuturor problemelor existente în acest domeniu”, a declarat Ministerul rus de Externe.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *