Rusia spune că a distrus 4 lansatoare HIMARS. Ucraina neagă

Ministerul Apărării din Rusia a declarat vineri că forțele sale au distrus patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA în Ucraina la începutul acestei luni. Kievul a respins afirmațiile Moscovei, numindu-le „falsuri” menite să submineze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Rusia susține că a doborât lansatoare HIMARS

Între 5 și 20 iulie, „patru lansatoare și un vehicul de reîncărcare pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) fabricate în SUA au fost distruse”, a declarat acesta într-un briefing zilnic. Kievul a salutat sosirea a opt HIMARS în Ucraina ca pe un posibil schimbător de joc pentru cursul războiului, care acum este pe cale să intre în cea de-a șasea lună. Armele avansate sunt mai precise și oferă o rază de acțiune mai mare decât alte sisteme de artilerie, permițând Kievului să lovească ținte rusești și depozite de armament mai în spatele liniilor de front.

Moscova a acuzat Occidentul că prelungește conflictul prin furnizarea de mai multe arme Kievului și a declarat că furnizarea de arme cu rază de acțiune mai lungă justifică încercările Rusiei de a extinde controlul asupra unui număr mai mare de teritorii ucrainene, dincolo de regiunea Donbas din est, pentru propria protecție. La 6 iulie, la doar câteva zile după ce primele HIMARS au ajuns în Ucraina, Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus două dintre ele, publicând o înregistrare video a presupusei lovituri.

Ucraina neagă afirmațiile

Ucraina a respins afirmațiile Rusiei și a declarat că a folosit armele furnizate de SUA pentru a aplica „lovituri devastatoare” forțelor rusești. Serhiy Leshchenko, un consilier al șefului de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenskiy, a declarat vineri că Ucraina a continuat să folosească HIMARS pentru „a provoca numeroase pierderi statului agresor”.

„Rusia încearcă să oprească furnizarea de arme din Occident și să intimideze aliații Ucrainei cu puterea fictivă a forțelor armate ale Rusiei”, a declarat el într-un briefing de presă.

Săptămâna aceasta, Kievul a folosit HIMARS pentru a lovi un pod crucial peste râul Dnipro în părțile controlate de Rusia din sudul regiunii Kherson, făcând găuri uriașe în asfalt și determinând oficialii locali instalați de Rusia să avertizeze că acesta ar putea fi complet distrus dacă atacurile continuă. Statele Unite au anunțat miercuri că vor trimite încă patru HIMARS în Ucraina în cadrul ultimului pachet de sprijin militar

FOTO: Arhivă ELLE

Facebook

Comentarii