Rusia și Ucraina fac un nou schimb de prizonieri

Rusia și Ucraina au anunțat miercuri finalizarea cu succes a unui amplu schimb de prizonieri, în pofida tragicului incident petrecut săptămâna trecută. Un avion militar rus, transportând prizonieri ucraineni în vederea unui schimb similar, a fost doborât, conform declarațiilor Moscovei, de către Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a raportat că ambele părți au primit înapoi 195 de soldați, în timp ce Ucraina a anunțat recuperarea a 207 de persoane. Un aspect notabil este intermedierea acordului de către Emiratele Arabe Unite, pentru care Ministerul rus de Externe a transmis mulțumiri. Potrivit unui comunicat, soldații ruși vor fi transportați la Moscova pentru tratament medical și psihologic.

Ministerul rus a dezvăluit că schimbul, programat inițial pentru 24 ianuarie, a fost amânat după prăbușirea avionului militar rus. Acesta transporta prizonieri ucraineni către punctul de schimb, iar incidentul tragic a avut loc în regiunea Belgorod a Rusiei, soldându-se cu moartea celor 74 de persoane aflate la bord. Președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a folosit un sistem de rachete Patriot al SUA pentru a doborî aeronava.

Cu toate acestea, Ucraina nu a confirmat sau infirmat acuzațiile, solicitând dovezi cu privire la identitatea persoanelor aflate la bord. În ciuda acestui incident, Putin a subliniat intenția Moscovei de a continua schimburile de prizonieri, iar Kievul a indicat deschiderea către noi astfel de acțiuni.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a salutat finalizarea schimbului, declarând: „Oamenii noștri sunt înapoi. 207 dintre ei.” Instituția de stat din Ucraina responsabilă cu prizonierii de război a precizat că acest al 50-lea schimb a readus acasă soldați implicați în apărarea orașelor Mariupol și Herson, precum și unii capturați de Rusia pe Insula Șerpilor în Marea Neagră.

Printre prizonierii ucraineni întorși se aflau marinari și medici militari de luptă, dintre care 36 erau răniți sau grav bolnavi. Ultimul schimb a avut loc pe 3 ianuarie, când au fost schimbați alți 478 de prizonieri.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *