Conflictul Israel-Hamas: Rusia și China blochează SUA la ONU

Miercuri, Rusia și China au respins eforturile Statelor Unite ale Americii de a obține intervenția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) în medierea încetării focului în conflictul dintre Israel și Hamas. Blocajul din Consiliul de Securitate a determinat Adunarea Generală a ONU, care este formată din 193 de state membre, să voteze vineri un proiect de rezoluție prezentat de statele arabe, potrivit Reuters.

Statele Unite au înaintat un proiect de rezoluție sâmbătă, în contextul în care indignarea globală a crescut odată cu agravarea crizei umanitare și a numărului tot mai mare de victime civile în Gaza. Această mișcare a venit la doar câteva zile după ce SUA au respins un proiect umanitar din partea Braziliei, argumentând că este nevoie de mai mult timp pentru diplomația condusă de SUA.

Textul original al SUA a stârnit reacții puternice din partea multor diplomați, deoarece susținea clar dreptul Israelului de a se apăra și cerea Iranului să înceteze exportul de arme către grupurile militante. Inițial, textul nu includea un apel pentru pauze umanitare pentru accesul la ajutor, dar a fost semnificativ modificat înainte de a fi supus la vot.

Zece membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea textului SUA, în timp ce Emiratele Arabe Unite au votat împotrivă, iar Brazilia și Mozambic s-au abținut. Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că proiectul SUA nu reflectă cerințele globale pentru încetarea focului și nu contribuie la soluționarea crizei umanitare. Acesta a subliniat că, în această situație, încetarea focului nu este doar un termen diplomatic, ci înseamnă viața și moartea multor civili.

Cu toate acestea, în urma blocării din Consiliul de Securitate, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de state membre, va vota un proiect de rezoluție prezentat de statele arabe, care solicită încetarea focului. Deoarece Adunarea Generală nu are drept de veto, rezoluțiile sale nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, dar au o greutate politică semnificativă.

În contextul acestor dezvoltări, tensiunile din zonă rămân ridicate, iar Israelul a anunțat intenția de a acționa împotriva grupării Hamas, care guvernează Gaza.

Facebook

Comentarii

54 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *