Rusia și Belarus, interzise la campionatul mondial de hochei pe gheață

Apelul Rusiei și al Belarusului împotriva interdicției de a participa la campionatul mondial de hochei pe gheață, ca urmare a invaziei din Ucraina din februarie, a fost respins de organismul internațional de conducere. Nici Rusiei și nici aliatului său militar Belarus nu li s-a permis să joace la campionatul mondial de hochei pe gheață masculin din luna mai, care a fost câștigat de țara gazdă, Finlanda.

Rusia și Belarus nu pot participa la campionatul mondial de hochei

Decizia de a interzice celor două țări participarea la campionat „nu a fost o sancțiune, ci o politică de siguranță”, iar „politica de siguranță nu a fost discriminatorie și a fost proporțională”, a decis marți consiliul disciplinar al Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF). Consiliul IIHF a argumentat că decizia de a interzice ambele țări la 28 februarie, la patru zile după ce trupele rusești au invadat Ucraina, a fost pentru a asigura siguranța jucătorilor, fanilor și a celorlalți participanți la turneu.

De asemenea, Rusiei i-a fost retras dreptul de a găzdui campionatul mondial de hochei pe gheață masculin de anul viitor, care urma să se joace în orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin, Sankt Petersburg, și un campionat mondial de juniori masculin.

„Consiliul independent a susținut opinia noastră că ar fi fost un risc inacceptabil pentru siguranță fie să găzduim campionatul mondial de juniori și campionatul mondial în Rusia, fie ca echipele din Rusia și Belarus să participe în prezent la competițiile IIHF”, a declarat marți președintele IIHF, Luc Tardif, în legătură cu apelurile.

Cele două țări au contestat decizia

Rusia și Belarus ar putea în continuare să sesizeze Tribunalul de Arbitraj Sportiv, așa cum au făcut numeroase alte organizații sportive din Rusia. Hotărârea privind hocheiul pe gheață a coincis cu zeci de țări care au emis marți o declarație comună pentru a reitera faptul că niciun eveniment sportiv internațional nu ar trebui să aibă loc în Rusia sau Belarus și că cetățenilor din cele două țări ar trebui să li se interzică accesul la competițiile internaționale.

În declarație, 35 de națiuni din Occident, plus Japonia și Coreea de Sud, au cerut, de asemenea, ca organismele de conducere a sportului din Rusia și Belarus să fie suspendate din federațiile sportive internaționale, iar cetățenilor din ambele țări să li se interzică accesul la organizațiile sportive internaționale:

„Persoanele apropiate de statele rus și belarus, inclusiv, dar fără a se limita la oficiali guvernamentali, ar trebui îndepărtate din pozițiile de influență în cadrul federațiilor sportive internaționale, cum ar fi consiliile de administrație și comitetele de organizare”, se arată în declarația miniștrilor sportului și a oficialilor din domeniul culturii, publicată de Departamentul de Stat al SUA.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii