Rusia și Belarus, înlăturate din Comitetul Paralimpic Internațional

Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) a votat pentru a da afară Rusia și Belarus cu efect imediat, fiind posibil ca sportivii acestor țări să fie excluși de la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024.

Ca urmare a suspendării lor permanente pentru „incapacitatea lor de a se conforma obligațiilor de membru în conformitate cu Constituția IPC”, Comitetele Naționale Paralimpice din Rusia și Belarus „pierd toate drepturile și privilegiile de membru al IPC”, a precizat organismul de conducere într-o declarație în urma unei adunări generale extraordinare care a avut loc miercuri la Berlin.

Conform regulilor IPC, comitetele paralimpice trebuie să se asigure că „spiritul de fair-play prevalează, că siguranța și sănătatea sportivilor sunt protejate și că principiile etice fundamentale sunt respectate”. Sportivilor din cele două țări li s-a interzis anterior să concureze la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2022, în martie, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Belarus a susținut-o.

Sportivii ruși au concurat la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 din februarie sub un steag neutru, dar evenimentul a avut loc înainte ca Moscova să lanseze invazia sa la scară largă în Ucraina. Evenimentele olimpice și paralimpice sunt gestionate de două organisme separate.

Interdicția IPC poate fi ridicată doar printr-un alt vot al tuturor comitetelor la următoarea sesiune a adunării generale a organismului, care va avea loc în a doua jumătate a anului 2023.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *