Rusia se opune rezoluției ONU cu privire la Ucraina

Rusia a cerut statelor membre ale ONU să voteze împotriva unei rezoluții „dezechilibrate și anti-ruse”, în cadrul Adunării Generale ONU, la un an de la invadarea Ucrainei.

Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, urmează să voteze în cursul acestei săptămâni un proiect de rezoluție care subliniază „necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă și de durată”, în conformitate cu Carta fondatoare a Națiunilor Unite.

Prin acest vot Ucraina și susținătorii acesteia speră să adâncească izolarea diplomatică a Rusiei, prin obținerea susținerii de la aproape trei sferturi din Adunarea Generală.

Proiectul de text va cere din nou Moscovei să-și retragă trupele din Ucraina și îi va solicita oprirea ostilităților. Cu toate acestea, rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, însă au o greutate politică.

„Chiar și eventuala încetare a ostilităților fără un stimulent clar pentru negocieri semnificative, precum și rectificarea problemelor care duc la o astfel de criză nu vor aduce o soluție de lungă durată”, a scris luni ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, într-o scrisoare adresată statelor membre ONU, văzută de Reuters.

„Nu se menționează un „dialog” sau „negocieri””, a scris acesta despre proiect. „Dacă textul rămâne dezechilibrat și antirus, așa cum este acum, cerem statelor membre să voteze împotriva lui”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *