Rusia se bucură de căderea lui Boris Johnson: „Nici nouă nu ne place de el”

Oficialii ruși salută căderea lui Boris Johnson, iar un magnat l-a catalogat pe liderul britanic drept un „clovn prost”, care și-a primit în sfârșit răsplata pentru că a înarmat Ucraina împotriva Rusiei.

Se aștepta ca Johnson să își anunțe demisia, după ce a fost abandonat de miniștri și de parlamentari ai Partidului său conservator, care l-au declarat inapt să mai guverneze. Kremlinul a declarat că nu este fan al liderului britanic, ai cărui părinți l-au botezat Boris, după numele unui emigrant rus.

Rusii sunt încântați de demisia lui Boris Johnson

„El nu ne place, nici noi pe el”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a declarat că rapoartele potrivit cărora Johnson va demisiona în scurt timp din funcția de prim-ministru nu reprezintă o preocupare prea mare pentru Kremlin.

Alți ruși au fost mai duri în afirmații. Magnatul Oleg Deripaska a scris pe Telegram că a fost un „sfârșit lipsit de glorie” pentru un „clovn prost”, a cărui conștiință va fi afectată de „zeci de mii de vieți în acest conflict fără sens din Ucraina”. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt de top al Ministerului rus de Externe, a declarat căderea lui Johnson drept un simptom al declinului Occidentului, care, potrivit acesteia, este sfâșiat de o criză politică, ideologică și economică.

„Morala poveștii este: nu căutați să distrugeți Rusia”, a spus Zakharova. „Rusia nu poate fi distrusă. Îți poți rupe dinții în ea și apoi să te îneci cu ei”.

Johnson a fost un aliat esențial al Ucrainei

Chiar înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone invazia Ucrainei din 24 februarie, Johnson l-a criticat în repetate rânduri pe Putin, catalogându-l drept un crud și posibil irațional, care pune în pericol lumea cu ambițiile sale nebunești. După invazie, Johnson a făcut din Marea Britanie unul dintre cei mai mari susținători occidentali ai Ucrainei, trimițând arme, aplicând Rusiei unele dintre cele mai severe sancțiuni din istoria modernă și îndemnând Ucraina să învingă Rusia.

Atât de mult a sprijinit Johnson Ucraina, încât a fost cunoscut în mod afectuos ca „Borys Johnsoniuk” de către unii din Kiev. Uneori, el își încheia discursurile cu „Slava Ucrainei” sau „Glorie Ucrainei”. Johnson, imaginea campaniei Brexit din 2016, a obținut o victorie electorală răsunătoare în 2019, înainte de a conduce Regatul Unit în afara Uniunii Europene.

Autor: Anca Stratulat

Facebook