Rusia acceptă prezența permanentă a inspectorilor internaționali la centrala nucleară Zaporojie

Mikhail Ulyanov, reprezentantul Rusiei în cadrul organizațiilor internaționale de la Viena, a declarat miercuri că Rusia este de acord cu prezența permanentă a experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.

Inspectorii nucleari ONU au demarat această misiune cu scopul de a preveni un potențial accident nuclear și de a încerca să stabilizeze situația extrem de tensionată după săptămâni întregi de bombardamente.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că pun în pericol siguranța centralei cu lovituri de artilerie sau atacuri cu drone, acțiuni ce ar putea duce la un dezastru asemănător catastrofei de la Chornobyl.

Kievul acuză Rusia că folosește centrala pe post de scut pentru a-și lansa ofensiva în localitățile și orașele din apropriere, știind că Ucraina va riposta cu greu din cauza riscului unui dezastru nuclear.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că nivelurile de radiații din centrală sunt normale.

Rusia a negat de asemenea acuzațiile Ucrainei de comportament nesăbuit, argumentând că nu ar bombarda un amplasament în care are staționate trupe rusești.

Și ministrul ucrainean al Energiei, German Galuschenko, a salutat această misiune și a declarat pentru Reuters că inspecția AIEA a reprezentat un pas către „eliberarea și demilitarizarea” sitului.

Ucraina consideră că recucerirea regiunii este crucială pentru a preveni încercările ruse de a ocupa cât mai mult teritoriu din partea vestică a țării, fapt ce ar putea în cele din urmă să-i întrerupă accesul la Marea Neagră.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, amazing weblog format! How long have you been blogging for?
    you made blogging glance easy. The full look of your website is fantastic,
    as well as the content! You can see similar
    here ecommerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *