Risc nuclear: Rusia respinge apelul ONU de demilitarizare a centralei de la Zaporojie

Ministerul de Externe al Rusiei a respins propunerea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie, controlată de armata rusă.

Centrala, cea mai mare din Europa de acest fel, a fost capturată de Rusia în martie. Temerile au crescut în ultimele săptămâni cu privire la siguranța acestui amplasament și riscurile unui posibil accident nuclear, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat această zonă.

Secretarul general al ONU, care se află în Ucraina, a cerut retragerea personalului și echipamentelor militare din centrală, pentru a se asigura „un perimetru sigur de demilitarizare”.

Ivan Nechayev, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, a reacționat imediat, declarând că propunerea este inacceptabilă pentru Moscova. El a acuzat Kievul că organizează ceea ce a numit provocări și că Ucraina nu-și poate controla grupurile armate naționaliste.

Rusia a anunțat că va menține în continuare trupe în zona centralei, pentru a asigura buna funcționare și securitatea acesteia.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *