Rusia: Relația cu NATO a ajuns la un nivel „critic zero”

Deși relaţiile dintre Rusia şi NATO au ajuns la un nivel critic, Moscova nu are intenţia de a intra în conflict cu o ţară membră a NATO.

Declarația aparține ministrului adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko și a fost făcută în contextul marcării a 75 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice.

 Oficialul rus a declarat că relaţiile dintre cele două părți se deteriorează „previzibil şi deliberat”, iar toate canalele de dialog dintre Moscova şi NATO au fost aduse la un nivel „critic zero” de către Washington şi Bruxelles.

„Este blocul militar pregătit pentru un conflict deschis cu Rusia? Trebuie să-i întrebaţi chiar pe membrii NATO. În orice caz, nu avem astfel de intenţii în ceea ce priveşte ţările membre ale Alianţei”, a spus Gruşko, citat de Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat „operaţiunea militară specială” în Ucraina, în 2022, cu scopul declarat de a împiedica NATO să-şi extindă prezenţa aproape de Rusia. Însă războiul din Ucraina a servit, din contră, la extinderea alianţei, care a ajuns acum la 32 de membri, după aderarea Finlandei şi Suediei.

NATO ajută Ucraina să lupte împotriva agresiunii ruse şi a oferit Kievului arme și muniții. De cealaltă parte, Rusia susţine că acest lucru face din NATO o parte, de facto, la conflict. Putin a declarat, în februarie, că un conflict direct între Rusia şi NATO ar însemna că planeta se află la un pas de al Treilea Război Mondial.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *