Rusia reia atacurile cu rachete, după decizia G7 de a plafona prețul petrolului

Ucraina a declarat că Rusia a lansat luni o nouă rundă de atacuri cu rachete, în timp ce Occidentul a încercat să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța invazia prin impunerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc transportat pe mare.

Alerte aeriene au răsunat în întreaga Ucraină, iar oficialii au îndemnat civilii să se adăpostească de ceea ce au spus că este cel mai recent dintre valurile de atacuri cu rachete rusești de la invazia sa din 24 februarie.

„Au fost deja lansate rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat. Nu a existat nicio informație imediată despre pagube sau victime, dar oficialii au fost citați de presa ucraineană spunând că în unele zone se puteau auzi explozii deasupra capului, în timp ce sistemele de apărare antiaeriană intrau în acțiune

Forțele rusești au vizat din ce în ce mai mult instalațiile energetice ucrainene în ultimele săptămâni, pe măsură ce s-au confruntat cu eșecuri pe câmpul de luptă, provocând întreruperi majore de energie electrică în contextul în care se instalează iarna.

„Nu ignorați alarma”, a declarat Andriy Yermak, șeful personalului prezidențial ucrainean.

Rusia a declarat că atacurile sunt menite să degradeze armata ucraineană. Ucraina spune că acestea vizează în mod clar civili și, prin urmare, constituie o crimă de război.

Luni a intrat în vigoare un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare. G7 și Australia au convenit asupra acestuia vineri, după ce Polonia, membră a Uniunii Europene, care dorea un nivel și mai scăzut, a renunțat la obiecțiile sale. Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *