Rusia își redeschide piața obligațiunilor pentru investitori „prietenoși”

Bursa de la Moscova va fi redeschisă parțial pentru investitorii străini începând de luni, după o suspendare de aproape șase luni, în timpul războiului din Ucraina. Aceasta spune că doar investitorii din „țări care nu sunt ostile” vor putea tranzacționa obligațiuni.

Măsura exclude mulți dintre cei mai mari investitori din Rusia, care au impus sancțiuni asupra economiei sale. Rusia și-a sigilat piețele în februarie pentru a restricționa ieșirea banilor din țară în timpul războiului. Într-o declarație, Bursa de la Moscova a precizat că își va redeschide piața de obligațiuni pentru „clienții nerezidenți din țări care nu sunt ostile, precum și pentru nerezidenții ai căror beneficiari finali sunt entități juridice sau persoane fizice rusești”.

China și Turcia sunt susceptibile de a se număra printre aceste națiuni, deoarece nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta a adăugat că băncile, brokerii și companiile de gestionare a investițiilor au început să își înregistreze clienții străini la bursă. Rusia și-a închis piețele bursiere și de obligațiuni la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina, pe 24 februarie.

În martie, a început o redeschidere etapizată, care s-a limitat la obligațiunile emise de guvernul rus. Reluarea de luni a tranzacțiilor exclude investitorii din țările „ostile”, care au în continuare interdicție de a vinde titluri rusești. Printre aceste țări se numără membri ai Uniunii Europene, Canada și Japonia. Acest grup a reprezentat 90% din investițiile în Rusia anul trecut.

Invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile impuse de guvernele occidentale au afectat economia acestei țări. Se crede că țara a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale în iunie, pentru prima dată din 1998. Deși avea bani pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari (82,5 milioane de lire sterline), sancțiunile au făcut imposibilă transmiterea sumei către creditorii internaționali.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o bancă intermediară a reținut banii și că rezervele au fost blocate „în mod ilegal”.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *