Rusia a lansat pe orbită un satelit iranian

Rusia a lansat marți, din sudul Kazahstanului, un satelit iranian pe orbită, la doar trei săptămâni după ce președintele Vladimir Putin și liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-au angajat să colaboreze împotriva Occidentului.

Satelitul de teledetecție Khayyam, denumit după poetul și filosoful persan din secolul al XI-lea Omar Khayyam, a fost lansat de o rachetă rusească Soyuz de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan și a intrat cu succes pe orbită, a declarat agenția spațială rusă. Agenția spațială iraniană a primit primele date trimise de satelit, a anunțat agenția de presă IRNA.

Teheranul a respins afirmațiile potrivit cărora satelitul ar putea fi folosit de Moscova pentru a-și spori capacitățile de informații în Ucraina, afirmând că Iranul va avea control și operare deplină asupra acestuia „din prima zi”. Washington Post a relatat săptămâna trecută că oficialii americani sunt îngrijorați de cooperarea spațială incipientă dintre Rusia și Iran, temându-se că satelitul nu numai că va ajuta Rusia în Ucraina, dar va oferi Iranului „capacități fără precedent” pentru a monitoriza potențiale ținte militare în Israel și în Orientul Mijlociu în general.

Iranul afirmă că satelitul este conceput pentru cercetare științifică, inclusiv pentru monitorizarea radiațiilor și a mediului în scopuri agricole. Rusia a căutat să își aprofundeze legăturile cu Iranul de la 24 februarie, când Kremlinul a ordonat intrarea a zeci de mii de soldați în Ucraina, determinând Statele Unite și aliații săi să impună cele mai severe sancțiuni din istoria recentă.

În iulie, Putin a vizitat Iranul în prima sa călătorie internațională în afara fostei Uniuni Sovietice de la începutul campaniei militare rusești din Ucraina. Cu acest prilej, Khamenei i-a spus lui Putin că Teheranul și Moscova trebuie să rămână vigilente împotriva „înșelăciunii occidentale”.

Spațiul a fost un domeniu în care Statele Unite și Rusia au menținut în mod tradițional o cooperare și legături puternice, în ciuda tensiunilor geopolitice dintre Moscova și Washington.

Roscosmos și NASA au încheiat recent un acord pentru a-și transporta reciproc astronauții pe Stația Spațială Internațională, dar Moscova a dat semne că ar putea renunța la această colaborare.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *