Rusia, gata să renunțe la acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră

Rusia a transmis Națiunilor Unite, cu privire la acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră, că este pregătită să respingă reînnoirea acordului luna viitoare, dacă nu sunt abordate cererile sale, a declarat, joi, ambasadorul Rusiei la ONU, pentru Reuters.

Rusia este pregătită să respingă un nou acord cu ONU

Acordul, mediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie, a deschis calea pentru ca Ucraina să reia exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la invazia Rusiei. Moscova a obținut garanții pentru propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte

Acordul a contribuit la evitarea unei crize alimentare globale: Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de îngrășăminte. Însă, Moscova s-a plâns în repetate rânduri de punerea în aplicare a acordului, susținând că încă se confruntă cu dificultăți în vânzarea de îngrășăminte și alimente.

Într-un interviu acordat Reuters, Gennady Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU, la Geneva, a declarat că Moscova a transmis miercuri o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în care a prezentat o listă de plângeri. Oficialii ONU sunt așteptați, duminică, la Moscova, pentru a discuta despre reînnoirea acordului.

„Dacă vom vedea că nu se întâmplă nimic pe partea rusă a acordului, cu exportul de cereale și îngrășăminte rusești, atunci, scuzați-ne, va trebui să privim altfel”, a spus ambasadorul rus.

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *