Rusia plănuiește anexarea unor părți din Ucraina

Rusia sprijină planurile separatiștilor de a organiza referendumuri, în zilele următoare, pentru anexarea unor părți din Ucraina – o provocare directă la adresa Occidentului, care ar putea duce la o escaladare a conflictului.

După aproape șapte luni de război, inclusiv o înfrângere critică în nord-estul Ucrainei, Putin se gândește la următorii pași pe care îi va face într-un conflict care a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba, din 1962.

Oficiali susținuți de Rusia pe 15% din teritoriul ucrainean, o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei, s-au aliniat pentru a solicita referendumuri privind aderarea la Rusia. Autointitulatele Republici Populare Donețk (RPD) și Republica Populară Luhansk (RPL), pe care Putin le-a recunoscut ca fiind independente chiar înainte de invazie, precum și regiunile Kherson și Zaporizhzhia au cerut să voteze în mai puțin de 24 de ore.

Oficialii din Luhansk și Donețk au declarat că referendumurile vor avea loc în perioada 23-27 septembrie. Întrebat despre referendumuri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat: „Încă de la începutul operațiunii am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă faptul că ele vor să fie stăpâne pe soarta lor”.

„Toată această discuție despre referendumuri imediate este un ultimatum fără echivoc din partea Rusiei pentru Ucraina și Occident”, a declarat analista Tatiana Stanovaya, citată de presa internațională.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *