Rusia pregătește referendumuri pentru anexarea teritoriilor ocupate în Ucraina

Rusia trece la alipirea teritoriilor ocupate.

Forțele ruse au efectuat sondaje de opinie, rezultatele fiind prezentate duminică de Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse. Potrivit acestora, aderarea la Rusia ar fi susţinută de 91-92% din populaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. În regiunile Herson şi Zaporojie, cucerite recent de forţele ruse, între 75% şi 77% din locuitori s-ar fi exprimat, de asemenea, pentru ca teritoriile lor să facă parte din Rusia, nu din Ucraina, susţine Kirienko.

Un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federaţia Rusă a fost anunțat, săptămâna trecută, și de adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse a regiunii, Kiril Stremusov, care a spus că votul urmează să aibă loc în zilele următoarele, comisiile electorale fiind deja pregătite, informează dpa, potrivit Agerpres..

SUA au avertizat, săptămâna trecută, că Rusia ar urma să anunțe, în aceste zile, referendumurile pentru anexarea teritoriilor, după modelul celui aplicat în peninsula Crimeea – organizat pe 16 martie 2014.

Simulacre de referendumuri

”Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendumuri în Herson (sud), în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în Harkov”, a afirmat, joia trecută, John Kirby, purtător de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite a transmis, tot săptămâna trecută, că autoritățile rusești de ocupație intenționează să înlocuiască votul în persoană, la secții de votare, cu sondaje din casă în casă. O astfel de măsură ar duce la fraudarea votului, pentru a obține rezultatul dorit de Kremlin.

În fruntea noului district federal, ce urmează să încorporeze toate teritoriile din Ucraina ocupate de armata rusă, ar putea fi numit Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus al Apărării și director al agenției spațiale ruse Roscosmos.

Pe de altă parte, conform mai multor sondaje efectuate în ultimele luni în rândul populaţiei ucrainene din teritoriul controlat de Kiev, peste 90% dintre ucraineni nu vor alipirea la Rusia.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *