Rusia pune piedici industriei americane a energiei nucleare

Firmele americane care dezvoltă o nouă generație de centrale nucleare de mici dimensiuni pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon au o mare problemă: o singură companie vinde combustibilul de care au nevoie, iar aceasta este din Rusia.

Din acest motiv, guvernul american caută urgent să folosească o parte din stocul său de uraniu de calitate militară pentru a alimenta noile reactoare avansate și pentru a da startul unei industrii pe care o consideră crucială pentru ca țările să atingă obiectivele globale de emisii nete zero.

Criza energetică declanșată de războiul din Ucraina a reaprins interesul pentru energia nucleară. Susținătorii reactoarelor mai mici, de ultimă generație, spun că acestea sunt mai eficiente, se construiesc mai repede și ar putea impulsiona trecerea de la combustibilii fosili.

Doar TENEX, care face parte din compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom, vinde în prezent uraniu slab îmbogățit în scop comercial.

Astfel, fără o sursă sigură de uraniu slab îmbogățit de care au nevoie reactoarele, dezvoltatorii se tem că nu vor primi comenzi pentru centralele lor. Faptul că Rusia deține monopolul asupra acestuia a fost mereu o preocupare pentru SUA, însă războiul din Ucraina a făcut ca americanii să nu se mai bazeze pe Moscova.

„Nu aveam o problemă de combustibil până acum câteva luni”, a declarat Jeff Navin, director de afaceri externe la TerraPower, al cărei președinte este miliardarul Bill Gates. „După invazia din Ucraina, nu ne simțeam confortabil să facem afaceri cu Rusia”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *